Belastingdienst

Uit Auditpedia
Article/Belastingdienst
Ga naar:navigatie, zoeken

Belastingdienst

Bel-assets-logo.jpg
De missie van de Belastingdienst is om bij te dragen aan een financieel gezond Nederland. Dat doen we door eerlijk en zorgvuldig rijksbelastingen en premies te heffen en winnen. Dit kunnen wij niet zonder accountants. Accountants die werkzaam zijn voor de Belastingdienst, maar ook de interne en openbare accountants werkzaam bij andere bedrijven leveren hier een bijdrage aan! In dit artikel kan je meer lezen over wat accountants bij de Belastingdienst zoal doen en over het belang van externe accountants voor de Belastingdienst.
Belastingdienst V2.jpg

Accountants bij de Belastingdienst

Wist je dat de Belastingdienst ruim 600 accountants telt? Bij de Belastingdienst werken dus aardig wat accountants en we zijn altijd wel opzoek naar meer accountants. We leiden ook accountants op, met behulp van het Rijksstagebureau. Het Rijksstagebureau doet dat voor alle overheidsonderdelen, dus ook voor bijvoorbeeld de Douane, Toeslagen, de ADR en de Algemene Rekenkamer. Wat doen accountants dan bij de Belastingdienst? Het korte en simpele antwoord is: van alles.

Het meest in het oog springende voorbeeld is de belastingcontrole. De Belastingdienst voert belastingcontroles bij allerlei bedrijven uit, zowel in het MKB segment als bij multinationals. Het controleobject bij deze controles zijn meestal de aangiften zoals bijvoorbeeld de aangiften vennootschapsbelasting. Zowel accountants als niet-accountants voeren dit soort belastingcontroles uit. Als accountant, werkzaam in de controle, bij de Belastingdienst ben je vaak verantwoordelijk voor uitdagende en relatief grote controles.

Hoewel je dus aangiften controleert én kennis hebt van de fiscaliteit, zijn de werkzaamheden die je uitvoert in belangrijke mate vergelijkbaar met de werkzaamheden bij een accountantskantoor. Zo maken wij bij de planningsfase ook initiële cijferbeoordelingen en voeren wij bijvoorbeeld ook steekproeven. Wel kunnen bijvoorbeeld de tendenties verschillen. Wij controleren bijvoorbeeld de omzet vaak op volledigheid, in plaats van juistheid. Want deze omzet leidt uit eindelijk tot te betalen vennootschapsbelasting

Als je meer wil weten over hoe een controle door de Belastingdienst wordt uitgevoerd, klik dan hier voor de controleaanpak van de Belastingdienst.


Het belang van externe accountants voor de Belastingdienst

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen werken er bij de Belastingdienst aardig wat accountants. Daarnaast steunt de Belastingdienst in het toezicht ook graag op de werkzaamheden van bijvoorbeeld belastingadviseurs die de aangiften samenstellen, of accountants die de jaarrekeningen samenstellen en de openbare accountants die ze controleren.

Wist je bijvoorbeeld dat de controlemedewerker bij de Belastingdienst, na afstemming met de openbare accountant, een inzage kunnen doen in het controledossier van de openbare accountant? De gedachte hierachter is grofweg dat alles wat een openbare accountant al gedaan heeft niet nogmaals door de Belastingdienst hoeft worden uitgevoerd; dat maakt een belastingcontrole een stuk efficiënter! Je kan in NBA handreiking 1113 meer lezen over deze samenwerking.


Functies bij de Belastingdienst

Naast een rol in de controle kun je als accountant bij de Belastingdienst ook werkzaam zijn in een functie in de vaktechniek, als klantcoördinator voor grote ondernemingen

Wil je meer weten over een aantal veel voorkomende functies die een accountants bij de Belastingdienst uitvoeren, klik dan hier. Ook vind je hier bijvoorbeeld verhalen van onze controlemedewerkers.