Enron

Uit Auditpedia
Article/Enron /
Versie door Delanotolhuisen (overleg | bijdragen) op 23 apr 2022 om 15:50 (Delanotolhuisen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Enron

Enron, eens een zeer groot en populair energiebedrijf, ook voor beleggers, maar ook het bedrijf dat in 2001 ten onder is gegaan aan een boekhoudfraude. Het energieconcern is snel gegroeid en deed de een na de andere overname. Het gevolg was een toename van de waarde van het aandeel waarmee het weer andere activiteiten financierde. Lees in dit artikel meer over wat er heeft plaatsgevonden en wat de gevolgen ervan waren.

Een opvallend groeiend tikkende tijdbom

Enron, eens een zeer groot en populair energiebedrijf, ook voor beleggers, maar ook het bedrijf dat in 2001 ten onder is gegaan aan een boekhoudfraude. Het energieconcern is snel gegroeid en deed de een na de andere overname. Het gevolg was een toename van de waarde van het aandeel waarmee het weer andere activiteiten financierde.


De energiecrisis in Californië

Na jaren van groei brak in 2001 in Californië de energiecrisis uit. Hieraan werd door Enron veel geld verdiend, omdat zij speculeerden op stijgende energieprijzen. Echter, bleek dit wel van de grond te komen door fraude. Daarbij betaalde Enron miljoenen aan energiecentrales om zo de tijdelijk de toevoer van elektriciteit stop te kunnen zetten.


Boekhoudfraude

Enron maakte veel schulden en liep vooruit op nieuwe financieringen terwijl de baten nog niet binnen waren. Achter de schermen werden honderden BV’s opgericht waar ruim 30 miljard euro aan schulden verborgen werd. Boekhouder Andrew Fastow was hier verantwoordelijk voor en kreeg met zijn advies via deze BV’s nog eens miljoenen dollars extra in het laatje.


‘The end of Enron’

Eenmaal in 2000 kreeg men vraagtekens bij de activiteiten van Enron. Menig journalisten schreef over de organisatie en stelde (terecht) de vraag hoe het mogelijk is dat Enron zo snel kon groeien. De toezichthouder op de Amerikaanse beurs, de SEC (Securities and Exchange Commission), zag aanleiding om onderzoek te doen naar de boekhouding van Enron. Er werden namelijk minder goede cijfers gepubliceerd. De SEC viel het op dat er veel BV’s waren opgericht door hooggeplaatste functionarissen binnen het concern. Opvallend genoeg publiceert Enron een maand later de cijfers van de afgelopen vijf jaar opnieuw, maar nu niet meer met een enorme winst, maar een verlies van ruim een half miljard dollar. Het gevolg was direct voelbaar: het aandeel daalde maar liefst van 80 dollar naar minder dan 1 dollar…


Enron kon geen kant meer op. De enorme schulden konden niet worden terugbetaald en het bedrijf vroeg faillissement aan. Het resultaat was een ondergang voor Enron en diens 21.000 medewerkers in januari 2001. Er ging een streep door Enron op de beurs.


De poortwachter van het maatschappelijk verkeer

Ook de jaarcijfers van Enron werden uiteraard voorzien van een paraaf door een extern accountant. De huisaccountant Arthur Anderson bleek mee te hebben gewerkt aan de boekhoudfraude en verdiende daar maar liefst een miljoen dollar per week aan. Het gevolg was een inname van de certificeringen van het accountantskantoor met als resultaat dat 80.000 medewerkers hun baan verloren.

Subportaal: Schandalen