Vereniging van Accountancy Studenten

Uit Auditpedia
Article/Vereniging-van-Accountancy-Studenten
Ga naar:navigatie, zoeken

Vereniging van Accountancy Studenten

De Vereniging van Accountancy Studenten, ofwel de VAS, is dé studievereniging voor alle accountancystudenten aan Nyenrode Business Universiteit te Breukelen. De vereniging is opgericht in 1971 en heeft ruim 3.000 leden, namelijk alle accountancystudenten aan de universiteit. De vereniging behartigt de belangen van de accountancystudenten, draagt bij aan de brede ontwikkeling tot accountant en verbindt de studenten met elkaar en de universiteit.

De VAS is er voor en door accountancystudenten. In de vorm van diverse commissies dragen veel actieve leden een bijdrage aan de naamsbekendheid en de ontwikkeling van de vereniging.

Hoe is de Vereniging Van Accountancy Studenten opgericht en waarom?

De Vereniging Van Accountancy Studenten is opgericht door Kees van Tilburg in 1971. Kees en zijn vrienden waren van mening dat de accountancy sector in dat tijdperk een “vastgeroeste en ingeslapen” wereld was. Zij begonnen met het schrijven van een discussiestuk, tien pagina’s waarin alle kritiek werd opgesomd over de opleiding en wat in de praktijk anders moest. Maar hoe verspreid je dit in de maatschappij? Geld voor postzegels was er niet. Daarom werd de Amsterdamse Vereniging van Accountancy Studenten “gekaapt” en daarmede de kas.

Wat is er in de tussentijd gebeurd?

In de periode tussen de oprichting en nu is er extreem veel gebeurd. De vereniging was vroeger een stuk groter in omvang dan op vandaag de dag. Sinds 2015 is de vereniging de officiële studievereniging van Nyenrode Business Universiteit en bestaat de vereniging uit meerdere commissies. Deze commissies zetten zich allemaal in voor het belang van alle accountancy studenten van Nyenrode door heel Nederland.

Wat hebben wij gedaan?

De vereniging organiseert ongeveer maandelijks VASSA’s. Maar wat zijn dit precies? Deze afkorting staat voor VAS Studenten Avonden. Dankzij deze bijeenkomsten komen studenten in contact met elkaar en met sprekers; blijven ze op de hoogte van recente ontwikkelingen en kunnen ze input leveren bij maatschappelijke discussies. Op deze manier probeert de VAS ook haar bijdrage te leveren aan de huidige ontwikkelingen van het accountantsberoep en in de maatschappij.

Wij ontvingen onder andere de Kwartiermakers, Tweede Kamerleden, Roger Dassen RA (CFO ASML), Hanzo van Beusekom (bestuurslid AFM), Antje Kuilboer-Noorman (docent beroepsfilosofie), Ron Dohmen (aanklager en FIOD-accountant), Jan Garvelink (advocaat) en Mike Broekhof (fraudespecialist) tijdens de VASSA's.

De vereniging heeft ook een informeel aspect waarbij accountants op een informele manier met elkaar in verbinding worden gebracht tijdens bijvoorbeeld citytrips en borrels.

Wat doen wij nu?

Wij gaan onverminderd door met het organiseren van de VASSA’s. De komende periode staan er weer veel verschillende VASSA’s op het programma over duurzaamheidsverslaggeving en de rol van de accountant in de controle hiervan. Natalie Knight (CFO Ahold Delhaize), Wim Bartels (sustainability auditor), Kavita Nandram (ESG-reporting manager) en Usha Ganga (themaregisseur duurzaamheid NBA) zullen komen spreken tijdens deze VASSA's. Daarnaast ontvangen wij nog Jeroen Smit (schrijver, spreker en onderzoeksjournalist) - hij zal spreken over de rol die wij als financials moeten oppakken richting een duurzamere maatschappij.

Waar gaan wij heen?

De vereniging blijft als doelstelling hebben om de belangen van alle accountancy studenten in Nederland te waarborgen. In de toekomst hebben wij nog enorm veel inspirerende en leerzame netwerk evenementen te organiseren. Tevens zouden wij ook graag evenementen willen organiseren waarbij wij bedrijfsbezoeken doen. Zoals een evenement naar de Nederlandse Bank of de Tweede Kamer.